Natuurlijke oplossing voor langdurige post COVID klachten


Een deel van de COVID-patiënten heeft weken tot soms maanden na een corona-infectie (SARS-CoV-2) nog klachten. Dit wordt Long COVID genoemd, ofwel langdurige COVID. De volledige genezing hiervan verloopt traag. Dit leidt vaak tot stress en onzekerheid, waardoor het herstelproces nog moeizamer wordt. De patiënt komt dan in een vicieuze cirkel terecht.

Klachten bij Long COVID

De voornaamste klacht is vermoeidheid. Daarnaast ervaren patiënten kortademigheid, pijn of druk op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van het reuk- en/of smaakvermogen en duizeligheid. De fysieke klachten gaan vaak gepaard met depressie, vergeetachtigheid, concentratieverlies, brain fog (hersenmist) en slaapproblemen.

Met de tijd neemt de ernst van de meeste klachten af, maar in enkele gevallen duurt het herstelproces te lang. Hierdoor krijgen sommige klachten een chronisch karakter. (↑)

Hoe onstaat Long COVID?

In de Chinese geneeskunde wordt het ontstaan van een ziekte beschreven als een samenstelling van een sterke pathogeen, een (momenteel) verzwakte afweer, de aanwezigheid van eventuele onderliggende aandoeningen en, last but not least, onze aanleg. Voor de ernst en de duur van een ziekte zijn al deze vier factoren bepalend; vooral de eerste twee spelen een grote rol bij het ontstaan van een infectie (de ziekteverwekker naar binnen laten).

Na de infectie volgt een gevecht tussen de indringer en de eigen afweer. Het is opmerkelijk dat we op bijna alle externe ziekmakende factoren reageren met koorts. Dit is de manier van ons lichaam om ongewenste virussen en bacteriën te doden. Ontsteking betekent in dit geval letterlijk en figuurlijk verbranding. Dit proces kost het lichaam veel energie.

Daarnaast ontstaat er veel ‘rommel’, zowel in de weefsels en organen, als in de kleinste bouwstructuren - de cellen - waardoor de productie en verspreiding van energie nog moeilijker wordt.

Om volledig te kunnen herstellen na een ziekte, zijn een aantal stappen nodig:

- Alle resten opruimen van het gevecht tussen de ziektemaker en het eigen afweersysteem,

- Onze energie herstellen tot op het niveau van de tijd vóór de infectie,

Voorbeeld:

Een aanhoudende lage verhoging kan betekenen dat onopgeruimde afvalstoffen zich in de longen bevinden. Een andere reden hiervoor kan zijn dat onze diepste voorraden door de ziekte aanzienlijk aangetast zijn. In dit laatste geval komt de verhoging vooral in de late middag- of avonduren en gaat deze vaak gepaard met nachtzweten.

- De tijdens de ziekte verbruikte voorraden aanvullen.

Bij mensen met Long COVID verlopen deze herstelprocessen moeizaam, hetgeen leidt tot langdurige klachten. (↑)

Voorbeeld:

Vermoeidheid komt vaak voor als de energie van de longen niet genoeg hersteld is na de ziekte. Enerzijds zijn het onze longen die ons lichaam van voldoende zuurstof voorzien, waarmee ze toezien op een effectieve verbranding van de voedingsstoffen en een juiste productie van energie. Anderzijds vormen de longen het interne orgaan dat als eerste in aanraking komt met de indringer. Voornamelijk in de longblaasjes ontstaat vervolgens het gevecht tussen onze afweer en het coronavirus. Hierom is de energie van de longen snel aangetast en kan het herstel langer duren. Daarnaast draagt ook een verzwakte nieren/bijnieren-energie door een te drukke levensstijl, te veel stress of overwerken bij aan de langdurige vermoeidheid.

Acupunctuur en Chinese kruiden bij Long COVID

De primaire taak van de behandeling bij patiënten met Long COVID is om het bloed en de energie weer vrij te laten stromen. Veel aandacht wordt besteed aan blokkades in de borstkas en het middenrif, omdat daar meestal de ernstigste ophopingen ontstaan bij COVID. Een goede bloedcirculatie betekent voor het lichaam dat de afvoer van afvalstoffen en de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen beter geregeld wordt, waardoor al een grote stap is genomen naar herstel en meer energie.

Afhankelijk van de specifieke klachten en de constitutie van de patiënt, wordt daarnaast ook op andere vlakken gewerkt: verbeteren van de longfunctie, reguleren van de spijsvertering, ondersteunen en aansterken van de nierenenergie, verlagen van spanning en stress in het lichaam, enz. Alle aandachtspunten worden besproken en geanalyseerd voor een optimaal resultaat van de behandeling.

Op basis van een intakegesprek en een tong- en polsdiagnose wordt een behandelingsstrategie uitgewerkt. Voor sommige patiënten is alleen acupunctuur voldoende om de symptomen en oorzaak op te lossen; bij anderen worden ook kruiden gebruikt in het genezingsproces.

In alle gevallen, ongeacht de therapiekeuze, wordt uitgebreid gesproken over gebalanceerde voeding en levensstijl ter ondersteuning van een goede algemene gezondheid en sterk immuunsysteem. Uiteindelijk blijft voorkomen nog altijd beter dan genezen. (↑)